Stoelmassage

foto van stoelmassage stoel foto van stoelmassage

Wat is stoelmassage:
De stoelmassage is een gedeeltelijke Shiatsu-massage. Het is een gedeeltelijke massage omdat bij een stoelmassage alleen de rug, nek, schouders, hoofd en armen worden gemasseerd.
De Shiatsu-massage komt uit Japan. Het is een techniek waarbij met duimen, vingers en handpalmen druk wordt uitgeoefend op specifieke punten op het lichaam. Zo’n punt heet in het Japans een tsubo; dit zijn de punten waar stress en vermoeidheid in het lichaam opgeslagen worden.
De Chinezen kenden reeds veel langer een systeem van bijna 700 punten op het lichaam, verdeeld over de meridianen. Zij gebruiken acupunctuur om via deze punten de energiestroom in het lichaam te balanceren.
In de 18e eeuw is deze kennis van de Chinezen geïntegreerd in de traditionele massage in Japan. Het is uiteindelijk Tokujiro Namihoshi geweest die in 1920 deze manier van masseren samengevoegd heeft met de moderne anatomie en fysiologie en er de naam Shiatsu aan heeft gegeven.

De tsubo’s beïnvloeden de diverse systemen in het lichaam zoals de organen, spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten en endocriene klieren.

De effecten van druk op deze punten zijn:

Voor wie is stoelmassage:
De Shiatsu-massage kan gewoon over een dunne laag kleding gegeven worden, de effecten worden hierdoor niet verminderd.
Doordat de cliënt op een stoel komt te zitten is het een ideale massage voor mensen die niet op hun buik kunnen/mogen liggen.
Mede om deze reden is het dus zeker ook voor ouderen een fijne manier om een massage te ondergaan.

Voorbeelden van klachten waarbij de stoelmassage verlichting kan brengen: