Voetreflexologie

foto can voetreflexologie stoel foto van voetreflexologie

Wat is voetreflexologie:
Reflexzonetherapie is een behandelvorm die al duizenden jaren geleden toegepast werd. De oudste afbeelding is gevonden in het graf van een arts in Egypte, ongeveer 2300 jaar voor Christus. Ook in India en andere delen van Aziƫ werd de reflexzonetherapie in eenvoudige vorm reeds toegepast.
De moderne reflexologieleer is ontwikkeld door Dr. William Fitzgerald. Hij ontdekte dat, wanneer bepaalde zones of punten van het lichaam gemasseerd worden, een corresponderend orgaan beter gaat functioneren, de pijn wordt verzacht of verdwijnt zelfs helemaal.

Dr. Fitzgerald verdeelde het lichaam in tien longitudinale zones. Deze zones lopen van de schedel tot de voetzool. Er zijn vijf zones op de linkerhelft van het lichaam en vijf zones op de rechterhelft. Alle organen in het lichaam en de diverse lichaamsdelen vallen binnen een bepaalde zone en zijn als reflexpunten terug te vinden op de zool, de rug, de binnenkant en de buitenkant van de voet.
Uitgangspunt van de voetreflexologie is dat de energiestromen van het lichaam die de longitudinale banen volgen soms op bepaalde punten verstoord kunnen zijn. Dit kan pijn veroorzaken of een aandoening veroorzaken die behandeling nodig maakt. Door middel van de massage- en druktechnieken van de reflexologie kan de energiestroom weer hersteld worden. Hierdoor wordt het optimaal functioneren van het desbetreffende orgaan mogelijk gemaakt.

Effecten van voetreflexologie:
Voetreflexologie kan als therapie bij vele aandoeningen verlichting geven aangezien het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd wordt.
Tevens werkt het ontspannend en kan het heel goed preventief worden gebruikt ter voorkoming van het ontstaan van onbalans in de lichaamsfuncties.
Het is wel belangrijk om bij ernstige gezondheidsklachten eerst naar een huisarts te gaan voor een goede diagnose en eventueel acute behandeling. Voetreflexologie kan dan uitstekend ingezet worden als ondersteunende therapie waardoor sneller herstel mogelijk is.