Het Paard

The horses healing prayer
Your hand has the power
To hurt me or to heal me,
Look into my eyes
To the heart of my soul
And choose to heal me

- Margrit Coates

Soms heb je het gevoel dat je paard ineens of langzaamaan zichzelf niet meer is. Hij gedraagt zich anders, is misschien wat matter, of juist wat agressiever naar andere paarden. Misschien vertoont hij bewegingsproblemen, wordt kribbig bij het opzadelen.
Mogelijk loopt hij wat trager of wil hij juist onder je vandaan rennen of struikelt hij.
Kortom: je hebt geen blij paard meer.
Edelhart heeft diverse behandelmethoden om je paard te helpen zich weer vrij in zijn lichaam te voelen. Door middel van een anamnese en observatie van de beweging van het paard wordt gekeken hoe jouw paard het beste geholpen kan worden.

Sportmassage/stresspointtherapie:

Sportmassage is een intensieve manier van masseren. Het is gericht op het oplossen van bewegingsproblemen of op het voorkomen hiervan door de spieren met behulp van massage in goede conditie te houden.
Aangezien een spier die niet los is alleen maar tegen kan werken in de beweging, zal je paard dus beter en soepeler kunnen bewegen als de spieren los gemasseerd zijn. De sportprestaties verbeteren en je paard heeft minder kans op blessures. Immers: een geblesseerde pees is niet zelden het resultaat van een te strakke spier. Tevens worden door massage de gewrichten van je paard beter beschermd door spieren die goed hun werk kunnen doen.
Foto Sportmassage
Bowentherapie:

Bowentherapie, ook wel de Bowen Technique genoemd, is een zachte behandelmethode. Deze methode richt zich er voornamelijk op om de fascia (bindweefselvliezen) en het onderliggende weefsel tot ontspanning te krijgen. Doordat de fascia alles in het lichaam omgeven en met elkaar verbinden werkt een Bowenbehandeling door tot diep in het lichaam. Op deze wijze worden ook de organen bereikt. Zo wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd.
Aangezien er ook op de spieren wordt gewerkt kan een Bowenbehandeling een goed alternatief voor sportmassage zijn. Zeker paarden die op aanraking heel gevoelig zijn, zijn vaak beter in staat een Bowenbehandeling te ondergaan dan sportmassage.
Foto Bowen
Energiewerk:

Bij energiewerk wordt er via zacht lichaamscontact met de lichaamsenergie van het paard gewerkt. Om diverse redenen kan de vrije energiestroom van het lichaam belemmerd worden. Deze redenen kunnen variƫren van onevenwichtige voeding tot stressvolle situaties bij het werk of in de kudde. Belemmering van de energiestroom kan zowel fysieke als psychische klachten bij het paard veroorzaken. Door middel van energiewerk kunnen de blokkades in de energiestroom verholpen worden. Hierdoor kan het paard zowel lichamelijk als psychisch zijn balans hervinden.
Foto healing

In overleg met de ruiter wordt er een behandelplan gemaakt.
Een paard wat zich vrij kan bewegen en geestelijk in balans is, is een blij paard!

Een blij paard wil natuurlijk ook dat zijn ruiter een blije ruiter is: ook voor de ruiter zijn er meerdere behandelmethoden beschikbaar, zie pagina De mens.