Sportmassage/stresspointtherapie

foto van paardenmassage

Wat is sportmassage en stresspointtherapie:
Het doel van sportmassage is het soepel houden van de bewegingsspieren. Hierdoor zijn vloeiende vrije lichaamsbewegingen mogelijk zonder pijnervaringen. De ervaring leert echter dat veel paarden, net als humane sportatleten, kampen met spierproblemen waardoor hun bewegingen beperkt en pijnlijk kunnen zijn. Het gevolg is dat het moeilijk wordt om rustig en geestelijk ontspannen te bewegen. Deze spierproblemen kunnen door sportmassage verholpen worden en ze kunnen vaak voorkomen worden als je je paard preventief laat masseren.

Veel voorkomende signalen van spierproblemen zijn o.a.:

foto van paardenmassage

De methode:
De massagemethode die ik hanteer staat bekend als stresspoint-therapie. Ik zoek eerst het specifieke probleempunt op in de spier, dit maak ik los en daarna masseer ik de hele spier uit.
Ik masseer altijd het hele paard, een spierprobleem beperkt zich namelijk nooit tot één spiergroep maar heeft zijn effect door het hele bewegingsapparaat heen.
Een sportmassage duurt ongeveer één uur. Gemiddeld zijn er drie tot vier massagebehandelingen nodig om de spieren los te krijgen.

Na de massage:
Het belangrijkste effect van een massage is de verhoging van de doorbloeding van het spierweefsel: noodzakelijk voor een goede zuurstof- en voedingsstoffenvoorziening van de spier, waardoor deze optimaal kan functioneren en herstellen. De doorbloeding is ongeveer 20 minuten na de sportmassage het grootst, dus is het heel belangrijk om zo snel mogelijk na de massage het paard beweging te geven. Dit kan aan de hand, aan de longe of onder het zadel, al naar gelang de problemen.

Welke paarden komen in aanmerking:
Daar kan ik heel kort in zijn: alle paarden. Ieder paard zal ervan genieten om te bewegen met een soepel, pijnvrij lichaam. Dus de sportmassage is zowel voor het wedstrijdpaard als het recreatiepaard, voor zowel het veulen als het oudere paard een zegen.
Ook kan massage gegeven worden als aanvulling op de revalidatie na b.v. ziekte, gewrichts/peesproblemen (eventueel in overleg met de dierenarts).